‘Tweeting Willow’ 

‘Tweeting Willow’

3/7/2015


Concens actuatoren brengen leven in innovatieve ‘Tweeting Willow’ voor Microsoft

Microsoft heeft de opdracht gegeven aan de innoverende Britse kunstenaars Harvey & John een ‘social tree’ te ontwerpen voor hun wereld partner conferentie in Washington DC in 2014. De opdracht was om een installatie te creëren die de mensen op het evenement met elkaar verbindt, tablets op een nieuwe manier te gebruiken en nieuwe manieren verkennen om de bezoekers proberen te interesseren. Het resultaat was de verbluffende en innovatieve ‘Tweeting Willow’, welke tot leven is gebracht door slanke in-line actuatoren van onze Deense producent Concens.

De installatie ‘Tweeting Willow’ wordt geactiveerd door een tweet met de speciale hashtag van het evenement. Als de tweet verzonden is landt een animatie van een vogel op een tak beginnende bij een van de tablets. Als de vogel de tak aanraakt begint de verbonden metalen ‘tak’ voorzichtig naar beneden te buigen, komt de tablet op ooghoogte en wordt de oorspronkelijke tweet onthuld voor de bezoekers. Zodra alle negen takken gebogen zijn gaan ze allemaal automatisch terug naar hun oorspronkelijke positie, terwijl de geanimeerde vogels weg vliegen. Nieuwe tweets zijn dan van harte welkom om opnieuw te worden ontvangen. Negen tablets laten de takken buigen en de bezoekers kunnen de hashtag die de actuatoren activeert zelf wijzigen en inhoud ook veranderen. 

Actuatoren voldoen aan artistieke eisen
Innovator en kunstenaar Keivor John vond dat de in-line actuatoren van Concens precies de juiste keus waren om ‘Tweeting Willow’ zijn natuurlijke bewegingen te geven. 
“Met slechts 6 weken voor het gehele project, moesten we snel de juiste technologie vinden om de boom tot leven te brengen. De eisen waren een zeer slanke en stille actuator, met een slag van 500 mm en nauwkeurig bestuurbaar om een natuurlijke look na te bootsen”, legt hij uit. “Concens in-line actuatoren voldoen aan al onze eisen en na wat programmeerwerk kunnen we zelfs de bewegingen zo geleidelijk maken dat het geen robot meer is maar een levende boom.” 
Bij de Microsoft wereld partner conferentie trok ‘Tweeting Willow’ natuurlijk veel aandacht, en nu is de kunst en communicatie installatie permanent geplaatst in Microsoft’s hoofdkantoor in Seattle. 
Harvey & John is een creatieve studio opgericht door kunstenaars en innovators Richard Harvey en Keivor John. De studio staat bekend om de kruising tussen uitvinding, design, kunst en techniek, met een sterke focus op hoe een fantasierijk ontwerp mensen kan inspireren in hun dagelijks leven. 

Unieke presentatie van mogelijkheden van de actuator
“Dit is een van de beste voorbeelden van de unieke functionaliteit van de Concens actuatoren”, zegt René Lynge, directeur bij Concens in Denemarken. “Onze actuatoren worden veel gebruikt in industrieën zoals revalidatie, automotive, industriele automatisering en bouwtechnologie. Maar dit innovatieve kunstproject creëert een unieke voorstelling van de mogelijkheden van onze actuatoren.”

Om een indruk te krijgen van ‘Tweeting Willow’, kunt u ook de volgende video bekijken:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven